Kelebek Magazin

Kız kuşunun Iğdır’daki hareketliliği araştırılıyor

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından (IUCN) ‘tehdite açık’ türler arasına alınan kız kuşu (Vanellus vanellus), Orta Asya ve …

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından (IUCN) ‘tehdite açık’ türler arasına alınan kız kuşu (Vanellus vanellus), Orta Asya ve Avrupa’da görülebilen önemli kuşlar arasında yer alıyor.

Yağmurcungiller ailesinden olan kız kuşu, 30 santimetre büyüklüğünde, sulak alanlarda ve tarlalarda görülebilen, kelebeğe benzer uçuşuyla biliniyor.

Renkleri, görünüşü ve akrobatik hareketleriyle dikkati çeken kız kuşu, Kuzey Yarımküre’den güneye doğru göçü sırasında, 341 kuş türünün yaşadığı Iğdır’daki sulak alanları da tercih ediyor.

Ağrı Dağı’nın eteklerindeki Karasu, Bulakbaşı ve Erhacı sulak alanlarına giden türden yüzlerce birey, beslenirken görüntülendi.

Iğdır Üniversitesi Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Emrah Çelik, “Kız kuşu kırmızı listede olan bir tür. Ülkemizde birçok sulak alanda görülebiliyor. İlimizde Bulakbaşı ve Karasu sazlıklarında bu türü gözlemledik, yoğun bir popülasyon var” dedi.

“FAUNA ÇEŞİTLİLİĞİ AÇISINDAN ÖNEMLİ”

Kız kuşunun bölgede takibe alınan, popülasyonu, yaşam alanı ve yaşam tarzı araştırılan türler arasına alındığını vurgulayan Çelik, şunları söyledi:

“Bu tür için gözlemlerimiz devam edecek, ne sıklıkla bu alanı kullandığını, popülasyon sayısını yapacağımız araştırmalarla ortaya koyacağız. Kız kuşu görselliği ön planda olan, narin, morfolojik olarak güzel bir tür. Nesli tehlike altında olan türlerin burada gözlemlenmesi buranın fauna çeşitliliği açısından önemli. Avrupa’da soyu tehlike altında olan bir türün burada yoğun popülasyon göstermesi bizim için memnun edici bir durum.” (AA)

ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ