Kelebek Magazin

Manzaralı antik tuvalet bulundu

Mersin’in Erdemli ilçesinde deniz kıyısındaki antik kentte, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras” projesiyle desteklenen kazı çalışmalarının üçüncü dönemi sürüyor. Korykos Antik Kenti’nde, 700 yıllık olduğu düşünülen bir tuvalet kalıntısı gün yüzüne çıkarıldı.

Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şener Yıldırım başkanlığındaki 15 kişilik ekip, “dış kale” alanındaki kazılarda önceki dönemlerde kilise kalıntılarına ulaşmıştı.

Bu yıl ise kalenin surlarına inşa edilmiş Orta Çağ dönemine ait bir tuvalet bulundu. Antik kentin Helenistik Dönem’den Bizans’a uzanan tarihine dikkat çeken Yıldırım, çalışmaların konut ve yaşam alanlarına odaklandığını belirtti. 

Kazı ekibi, ilerleyen yıllarda bölgenin nüfus tahmini gibi bilgiler için de yeni bulgular ortaya çıkarmayı amaçlıyor.

Korykos Antik Kenti’ndeki kazılar, bölgenin tarihine ışık tutmaya devam ediyor.

Kazı başkanı Prof. Yıldırım, “Yaşam birimlerin dışında surlarla ilgili çalışmalarımız da var. Bu yıl sur dibinde bir mekan açığa çıkardık ve ilginç şekilde tuvalet olduğunu gördük. Surun hemen üzerine inşa edilmiş bir Orta Çağ tuvaleti. Antik kentin kuruluşu yaklaşık 2 bin 200 yıllık geçmişe sahip. Kalenin ilk yapım evresi ise 1000 yıllık.” ifadeleriyle bölgeyi özetliyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ