Kelebek Magazin

Mizah tarzınız sizin hakkınızda ne diyor? Psikopat mısınız narsist mi?

Yeni bir araştırmaya göre sizi güldüren şey, narsist mi yoksa psikopat mı olduğunuzu gösterebilir. İtalya’daki Studio Psi.Co.’dan …

Yeni bir araştırmaya göre sizi güldüren şey, narsist mi yoksa psikopat mı olduğunuzu gösterebilir.

İtalya’daki Studio Psi.Co.’dan araştırmacılar çizgi roman tarzları ile “karanlık üçlü” kişilik özellikleri arasındaki bağlantıyı araştırdı.

“Karanlık üçlü” tabiri, psikolojide narsisizm, makyavelizm ve psikopatinin bir arada bulunduğu kişilik özelliğini temsil eder.

Daily Mail’de yer alan habere göre, psikologlar, bu özellikleri sergileyenlerin mizahı başkalarını küçümsemek veya doğrudan saldırmak veya övünmekten daha sosyal olarak kabul edilebilir bir şekilde yükseltmek için kullanabileceğini iddia ediyor.

ANALİZ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİ YANSITTI

Araştırmacılar 715 yetişkine iki anket verdi; biri çizgi roman stilini belirlemek, diğeri ise karanlık kişilik özelliklerini ortaya çıkarmak için.

İkisi arasındaki herhangi bir ilişkiyi belirlemek için de istatistiksel analiz kullandılar.

Haziran ayında Kişilik ve Bireysel Farklılıklar’da yayınlanan analiz, her bir tarz ile narsisizm, psikopati ve makyavelizm arasındaki bağlantıları gösterdi.

Buna göre, eğlenceyi ve zekayı kullanan insanlar narsist olma eğilimindeyken, ironi, alaycılık ve sinizmi tercih edenlerin psikopat olma olasılıklarının daha yüksek olduğu ortaya çıkıyor.

Narsisizm, daha hafif iki tarzla ilişkilendirildi; esprili açıklamalar, yaratıcılığı ve zekayı gösteren detayları içerir.

DAHA FAZLA ARAŞTIRMA GEREKİYOR

Verilere göre psikopati, daha karanlık ironi, alaycılık ve sinizm tarzlarıyla güçlü bir şekilde ilişkiliydi. Bu saldırgan mizah tarzları, psikopatların empati yeteneğinin düşük olduğunu ve doğaları gereği zorbalık yaptıklarını pekiştiriyor.

Makyavelizm de aynı zamanda ironi ve sinizmle bağlantılıydı ve birincisiyle daha güçlü bir korelasyon vardı. Araştırmacılar bunun, ironinin, kişinin kendi itibarını zedelemeyen sosyal olarak kabul edilebilir bir şekilde başkalarının zayıflıklarını vurgulamak için kullanılmasından kaynaklandığını iddia ediyor.

Katılımcıların hiçbiri, üç karanlık kişilik özelliğinden herhangi birinin özellikle yüksek seviyelerini göstermediğinden, uzmanlar, gelecekteki araştırmalar için daha kalabalık bir grupla çalışma yapılması gerektiğini belirttiler.

 

 

 

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ