Kelebek Magazin

Narsist biriyle birlikte olup olmadığınızı anlamanın yolları

Bir narsistle mi birliktesiniz? Avustralyalı bir ilişki koçu, narsist biriyle birlikte olup olmadığınızı gösteren tehlikeli işaretleri listeledi ve toksik davranışları erkenden belirlemenin sizi yanlış iletişimden nasıl kurtarabileceğini açıkladı.

Avustralyalı ilişki koçu Louanne Ward, narsist özellikler taşıyan kişilerin belirtilerini ve ilişki içerisinde nasıl davrandıklarını paylaştı.

Kendini beğenmişlik, aşırı ilgi ve hayranlık ihtiyacı ve empati kuramama ile kendini gösteren psikiyatrik bir durum olan narsisistik kişilik bozukluğunu, ilişkinin başlarında tanımlamak zor olabiliyor.

İlişki koçu, narsist bireylerin genellikle “kendine büyük bir önem verme duygusuna, sınırsız başarı, güç, parlaklık, güzellik veya ideal aşk fantezilerine takıntılı olma ve bir şekilde istisnai olduklarına dair bir kanaate” sahip olduklarını da sözlerine ekledi.

Ward, “Daha iyi flört etmenize ve sağlıklı bir bağ kurmanıza yardımcı olmak için ve bir narsiste aşık olmaktan kaçınmak için nelere bakmanız gerektiğine daha derinlemesine bakalım” diyerek dikkat edilmesi gereken ipuçlarını paylaştı…

NARSİSTLERİN SAHİP OLDUĞU YAYGIN SEMPTOMLAR

  • Eleştiri veya reddedilme ile kolayca tehdit edilen kırılgan bir özgüven duygusu
  • Sürekli ilgi ve hayranlık ihtiyacı
  • Başkalarına karşı empati eksikliği
  • Başkalarına karşı son derece eleştirel ve kusurlarınıza hemen dikkat çeker
  • Kendi çıkarları için başkalarını sömürme eğilimi
  • Yetkili hissetme duygusu
  • Kıskanç davranış
  • Suçu kabul edememe ile gaslighting yapma
  • Aslında güvensiz olup eleştiriye karşı aşırı duyarlıdırlar.

Ward, bir narsistle ilişkideki dört aşamalı taciz döngüsünü de şu şekilde açıkladı…

DÖRT AŞAMALI TACİZ DÖNGÜSÜ

İdealizasyon: İdealleştirme aşamasında, narsist partner sıklıkla ideal partner olarak görünür. Her şekilde büyüleyici, karizmatik ve kusursuz görünürler.

Değerlendirme: Ancak, ilişki geliştikçe, eşlerini değersizleştirmeye ve eleştirmeye başlarlar, bu da kendilerini güvensiz ve değersiz hissetmelerine neden olur. Bir narsist, sorunun sizde olabileceğine inanmanız için kendinizi sorgulamanıza neden olur.

Çöpe atmak: Sonunda, narsist partnerini terk edebilir veya terk etmekle tehdit edebilir, bu da onun kafası karışmış, incinmiş ve kırılmış olmasına neden olur.

Vakumlama: Bazı durumlarda, değiştireceklerine söz vererek ya da asılsız özürler dileyerek ilişkiye yeniden başlamayı bile deneyebilirler.

ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ