Nesli tehlikedeki beş endemik balık koruma altına alındı
Türkiye’de nesli yok olma tehlikesindeki endemik balık türlerinden beşi laboratuvarda korumaya alındı. Bu balıklar sadece Acıgöl, Kırkgöz ve …
Türkiye’de nesli yok olma tehlikesindeki endemik balık türlerinden beşi laboratuvarda korumaya alındı. Bu balıklar sadece Acıgöl, Kırkgöz ve Nemrut Gölü, Boğaçayı ile Manavgat- Peri Köprüsü arasındaki iç sularda yaşıyor.
Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü (AKSAM), birçoğu nesli tehlike altında olan Türkiye’de 180 civarındaki endemik balık türlerinin korunması, üretimi ve gelecek nesillere aktarılabilmesi için proje başlattı.
Türler için gen bankası niteliğindeki projede ilk etapta, Antalya ve çevresindeki 5 endemik balık türü laboratuvar ortamına alındı.
AKSAM’ın Antalya Kepez Su Ürünleri Üretme İstasyonu’nda endemik türlerden 3’ünün üreme çalışmaları başarıyla sonuçlandı, 2’si için de çalışmalar sürüyor.
Bu balıklar sadece Acıgöl’de yaşayan Anatolichthys transgrediens (dişli sazancık) sadece Kırkgöz ve Nemrut Gölü’ndeki Paraphanius mentoides (Dişli sazancık), Boğaçayı ile Manavgat- Peri Köprüsü arasında iç sulardaki Capoeta antalyensis (Antalya sarı balığı) ve Alburnus baliki (inci balığı) ile Kırkgöz Kaynağı ve Düden Pseudophoxinus antalyae (Antalya çiçek balığı).
Ekoloji ve Kaynak Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Soner Çetinkaya, şu ana kadar 180 endemik balık türü tespiti yapıldığını söyledi.
Çetinkaya, şöyle konuştu: “İklim değişikliği ve beşeri faaliyetler nedeniyle ne yazık ki bu 180 endemik türümüzün çoğunluğu nesli tehlike altında, yok olmayla karşı karşıya.”
“Enstitüde de üreme çalışmalarını başlattık, bir kısmı adaptasyon aşamasında, bir kısmının üretimini de gerçekleştirdik. Sadece bu 180 türden 5’inin yetiştiriciliğini yapabilmek, soyunun devamını sağlayabilmek yeterli değil.”
“Ülkemizin sahip olduğu bu biyolojik zenginliği koruyabilme adına eğer projelendirip kaynak sağlayabilsek türlerin tamamını koruma altına almak istiyoruz. Bu yoğun emek, kaynak ve yetişmiş insan gücü gerektiriyor.” DHA)