Kelebek Magazin

Portakal Çiçeği Karnavalı’nda takı sergisi açıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kültür Yolu Festivalleri kapsamında Adana’da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı’nda ‘Osmanlı’dan Cumhuriyet’e takılar’ sergisi açıldı.

Osmanlı dönemi takı sanatının, farklı toplumların estetik anlayışını birleştirerek biçimlendirmesine dikkatin çekildiği sergide, çok renkliliğin hakim olduğu eserler yer alıyor. 

Zümrüt, yakut, safir, firuze ve elmas gibi değerli taşların olduğu eserlerde, renkli taş kakma, ajur, kazıma, yaldızlama gibi teknikler bir arada kullanılıyor. Bitkisel geometrik desenlerle, hilal gibi çeşitli sembollerin tercih edildiği takılar da sergilenenler arasında bulunuyor. 

Osmanlı padişahları tarafından da desteklenen takı sanatıyla yapılmış, sultanların asırlarca değişmeyen takıları arasında yerini koruyan sorguç ve kemerler de sergide dikkati çekiyor. 

Ayrıca şans, bereket ve kötülüklerden koruma gibi anlamlara gelen, süsleme amacıyla kıyafetin tamamlayıcısı olan takıların, evlilik ve doğum gibi özel günlerde kullanılan örnekleri de yer alıyor. 

Paleolitik ve Neolitik Çağ gibi tarihin en eski dönemlerinden bugüne ışık tutan takılar, altın ve taş gibi malzemelerle yapılan kolyeler, dönemin estetik ürünleri olarak sergileniyor. 

KARNAVAL 21 NİSAN’A KADAR SÜRECEK

Adana’da bu yıl 12. kez ‘Nisan’da Adana’da’ sloganıyla organize edilen karnaval, 21 Nisan’a kadar sürecek. 

Türkiye Kültür Yolu Festivali’ne dahil edilmesiyle yerli ve yabancı turist sayısını artırması beklenen karnaval,  200’den fazla kültürel, sanatsal ve sportif etkinliğe ev sahipliği yapıyor. 

Farklı noktalardaki sergi, söyleşi ve kültürel programlarla kent merkezinin tamamına yayılacak Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, çocukları da eğlenceli etkinliklerde bir araya getiriyor. 

Karnavalın simgesi haline gelen kostümlü kortej ise 20 Nisan’da Atatürk Caddesi’ndeki geçişle katılımcıları selamlayacak.

ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ