Kelebek Magazin

Şalvarı bilmeyen öğretmen olamaz

MEB’in mülakat sınavında öğretmenlere sorduğu sorular ‘pes’ dedirtti. KPSS’de alanında Türkiye 145’incisi olan Biyoloji Öğretmeni Bulut Saygılı’ya mülakatta, “Şalvar giyilmesinin önemi ne?” diye soruldu. Gaziantepli öğretmen, şalvarı anlatsa da jüri cevabı beğenmeyip eledi.

Seçimlerden önce öğretmen atamalarında mülakatı kaldırma sözü veren AKP, seçimlerden sonra sözünü tutmadı. KPSS’de derece yapan öğretmenler mülakatlarda yuvarlama nedeniyle sınavda atama hakkı kazandıkları halde alım yapılacak sıralamaya dışına atıldı. 45 dakika süre tanınıp, bir ders anlatıp, bir genel kültür ve bir eğitim bilimleri sorusu sorulacaktı.

ELİNİ ÇABUK TUT

Mülakatlarda ise öğretmenlere ortalama 15 dakika süre verilip, ‘Elini çabuk tut’, ‘Bir kelime yaz’ diye baskı oluşturulup, ders anlattırılmadığı ortaya çıktı. Genel kültür bölümünde yöneltilen trajikomik sorularla, öğretmenlerin atanma hakları ellerinden alındı. KPSS puanıyla atanmayı hak eden mülakatta elenen dereceli öğretmenler, SÖZCÜ’ye konuştu.

EĞİTİM SEVİYESİ YÜKSELDİKÇE ÇOCUK SAYISI NİYE AZALIR?

Sosyal Bilgiler Öğretmeni A.B.: “Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunuyum. KPSS’den 80.98 puan aldım. Bahçelievler Siyavuşpaşa Lisesi’nde yaklaşık 20 dakika mülakata aldılar. 3 soruyu da cevapladım. Genel kültürde, ‘Eğitim seviyesi yükseldikçe çocuk sayısı niye azalır?’ diye sordular. Ben de çocuk sayısında asıl belirleyici olanın eğitim seviyesi değil ekonomik koşullar olduğunu anlattım. Mülakattan 82.33 puan aldım. Mülakat puanımı 1.35 arttırmış görünse de başka illerde çok yüksek puanlar verilince 517 olan KPSS sıralamam geriledi.”

“BİR KELİME YAZ GEÇ”

“Alanımdan 754 kişi alınacak. Mülakat benim sıralamamı kontenjan dışına çıkma noktasına getirdi. Sıralamalar açıklanmadığı için tam sıramı da bilmiyorum. Sınav sırasında kağıda geçirmemiz gereken notlarla ilgili jüri, ‘kısa tut’ uyarısı yaptı. Ben de, ‘Birkaç cümleyle açıklayayım’ dedim. Jüri, ‘Uzatma tek kelime yaz, geç’ dedi. Yine de, bir cümle yazdım.  Bakan bey, ‘Öğretmenlerin duygularıyla oynamayın’ dese de biz milli eğitim müdürlüklerine gittiğimizde yöneticiler, ‘Size haksızlık yapıldı. Tepkinizi gösterin. Hakkınızı arayın’ diyor.”

ÖĞRETMENLERE MÜLAKATTA YÖNELTİLEN SORULAR:

■ Türkiye niye makarna, fast food beslenmeyi benimsedi?”

■ Eğitim seviyesi yükseldikçe çocuk sayısı niye azalıyor?

■ Şalvarın kültürel önemi ve kullanımını anlatır mısınız?

■ Çocuklar, sosyal medyada ürün tanıtımı için kullanılabilir mi?

■ Protokollerde halı, kilim, çini hediye edilmesinin amacı ne?

■ Safranbolu Evleri’nin mimari kültürel özellikleri ne?

■ Ev-iş ziyaretlerinde çay ikramının kültürümüzdeki yeri ne?

Atansam da mülakat haksızlığına katlanamıyorum

Biyoloji Öğretmeni Özdem Kızılırmak: “KPSS’de 82.16 puanla, Türkiye 14.’sü oldum. Ondokuz Mayıs Üniversitesi biyoloji mezunuyum. Mülakatta 83.66 aldım. Yani, sınav puanıma 1.5 puan eklendi. 167 öğretmen alınacağı için kontenjan içindeyim. Ancak, sıralamam 14’ten 40’lara geriledi. Atanırım diye beklesem de mülakat sonrası oluşan sıralama, iller arası tercih yapma hakkımı elimden aldı. Sıralamalar açıklanmadığı için mülakatın ne kadar gerileteceğini tam bilmiyorum. Mülakatta süremiz 45 dakikaydı. İçeride 10-15 dakika kalabildik. Kesinlikle ders anlattırılmadı. ‘Ders nasıl anlatılır?’ diye soruldu. İstanbul, Bursa ve Konya’da mülakat puanları çok düşük verilip, atanmayı hak eden adaylar sıralama dışına çıkarıldı. Atansam da mülakat haksızlığına katlanamıyorum.”

ŞALVARI SORDULAR ANLATTIM, ELENDİM

“Gaziantepli, köy kadını bir anne ve işçi bir babanın dördüncü çocuğuyum. Çok zor şartlarda, çalışarak okudum. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, biyolojiyi bitirdim. Marmara Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptım. Biyoloji öğretmenliği için 7007 kişi sınava girdi. KPSS’de alanımda Türkiye 145.’si  oldum. MEB, 167 biyoloji öğretmeni alacak. İstanbul’da yaşamama rağmen Bursa’da mülakata çağrıldım. 3 kişilik jüri önüne çıktım. Mülakat süresi; ders anlatımı, genel kültür ve eğitim bilimleriyle ilgili 3 soru için 45 dakika ilan edilmesine rağmen jüri, “Elini çabuk tut” deyince, 15 dakikada tüm soruları cevapladım.”

“HEM ŞAŞIRDIM HEM SEVİNDİM”

“Mülakattan önce kontenjan içindeydim, atanacaktım. Mülakat sonrası 145. sıradan 204’e geriletilip, kontenjan dışına çıkarıldım. Genel kültürde, ‘Şalvar giyilmesinin Türk kültüründeki önemi ne?’ diye sordular. Bu sorunun net bir cevabı yok. Gaziantepliyim. Yöresel kıyafetimiz olduğu için bu soruya hem şaşırdım, hem sevindim. 7 farklı bölgede 7 farklı etnik giyim olduğundan başlayıp, şalvar rahat olduğu için insanların giymeyi tercih ettiğini jüriye ifade ettim. Şalvarın 2 paçası olup, boyunun 1 metre olduğunu anlatmadım. ”

“DEVLETE GÜVENİM SARSILDI”

“Dersi de anlatıp, eğitim bilimleri sorusunu cevapladım. Sınav çıkışı kontrol ettim. Cevaplarım doğruydu. KPSS’den 78.33 puan aldım. Mülakatta, 80 puan verildi. Puanım yaklaşık 1 puan artışla 79.28’e çıktı. Puanım artmış gibi görünse de başka illerde çok yüksek mülakat puanları verildiği için adayların KPSS puanları yüzde 50 arttı. Gerçek başarılılar elenirken, mülakatta verilen yüksek puanlarla kontenjan dışında kalanlar, kontenjan içine girip, atanmaya hak kazandı. Devlete güvenim sarsıldı.”

NOT DEFTERi

■ MEB, 20 bin sözleşmeli öğretmen atama kararı alsa da 1.5 yıldır atama yapılmadı.
■ Öğretmenlerin tercihleri 14-20 Kasım’da alınıp, sonuçlar 23 Kasım’da açıklanacak.  
■ Mülakat sınavının iptali talebiyle sendikalar ve siyasi partiler Danıştay’a dava açtı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ