Kelebek Magazin

“Sanat Durağı” sokak sanatçılarının sahnesi oldu

Ankara Büyükşehir Belediyesinin metro istasyonlarında kurduğu platformlar, sokak müzisyenlerinin sanatlarını icra etmesine olanak sağlıyor …

Ankara Büyükşehir Belediyesinin metro istasyonlarında kurduğu platformlar, sokak müzisyenlerinin sanatlarını icra etmesine olanak sağlıyor. Aralarında öğrencilerin, engellilerin olduğu sokak müzisyenleri, metro istasyonlarından geçen binlerce başkentlinin kulaklarında hoş bir seda bırakıyor.

Başkentte, metro istasyonlarındaki “Sanat Durağı”nı sahne gibi kullanan sokak müzisyenleri, her gün binlerce başkentlinin kulağında hoş bir seda bırakıyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesinin 2018’de birkaç metro istasyonunda kurduğu “Sanat Durağı” platformlarının sayısı, özellikle salgın döneminde ekonomik sıkıntılar yaşayan müzisyenler için artırıldı.

Bu platformlar, aralarında engelli, öğrenci ve iş bulamayan müzisyenlerin olduğu kişilere geçimlerini sağlama olanağı veriyor.

Belediyeye kayıt yaptırarak izin belgesi alan 208 sokak sanatçısı, Kızılay, Akköprü, Batıkent ve Dikimevi gibi her gün yoğun yolcu trafiğinin olduğu 10 istasyonda, haftada 3 gün, günde 2’şer saat sanatlarını icra ediyor.

Metro istasyonlarındaki müzik ziyafetini izleyen yolcular, sokak sanatçılarına bir miktar parayla da destek oluyor.

Buket Gürdal

“DAHA BÜYÜK HEDEFLERİM VAR” 

Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisi 23 yaşındaki Buket Gürdal, 14 yıldır gitar çaldığını ve 4 senedir de Sanat duraklarında müzik yaptığını belirtti.

Sanat duraklarında gitar çalmaya ve şarkı söylemeye başladıktan sonra bir mekanda sahne alma fırsatı bulduğunu anlatan Gürdal, “Daha büyük hedeflerim var. Bir şarkı çıkarmak ve duyurmak gibi hedeflerim var.” diye konuştu.

Taner Menekşe

CÜMBÜŞÜYLE ETKİLİYOR

Cümbüşüyle çaldığı eserlerle Kızılay Metro Çarşısı’ndaki yolcuların dikkatini çeken 44 yaşındaki Taner Menekşe, doğuştan görme engelli olduğunu ve eğitim desteği almadan çabası ve azmiyle birçok enstrümanı çalmayı öğrendiğini belirtti.

Menekşe, 6-7 yıldır sokak sanatçılığı yaptığını ve metro istasyonlarındaki “Sanat Durağı” uygulamasından memnun olduğunu bildirdi.

Murat Soysal

EVA’YLA SÖYLÜYOR

“Eva” isimli köpeğiyle müziğini icra etmek için gelen 38 yaşındaki Murat Soysal ise Cumhuriyet Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Teknolojisi Bölümü’nden mezun olduğunu, şu an Hacı Bayram Veli Üniversitesinde felsefe okuduğunu söyledi.

Sokak müziği ile aranje yaparak ve müzik dersi vererek geçimini sağladığını bildiren Soysal, “Sokak müziğinde birçok sıkıntılar çekiyorduk. Belediyemiz bu hizmetle bizi biraz olsun rahatlatmış oldu.” dedi.

Soysal, gitarıyla farklı tarzlardaki şarkıları seslendirdiğini ifade ederek, “Burada piyasadaki, barlardaki müzik gibi değil de daha sanatsal şeylere rastlayabiliyorlar. Çünkü bazı engelli vatandaşların yaptığı müzikler çok folklorik ve etnik yapıda. Buna hiçbir yerde rastlayamazsınız, burada rastlıyorlar. Ben daha çok pop rock ve Anadolu rock tarzından şeyler çalıyorum. Güzel oluyor, çok severek dinleyen insanlar oluyor.” diye konuştu.

Yıldırım Aydın

İNGİLİZCE REPERTUVAR

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Coğrafya Bölümü mezunu 37 yaşındaki Yıldırım Aydın Erdoğan da 18 yıldır gitar çaldığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Repertuvarım genelde İngilizce ama isteklere göre piyasa şarkıları da söylüyoruz. Ankara’da İngilizce şarkı söyleyen görmedim, bir fark yaratmak istedim ve İngilizce repertuvar hazırladım. Dinleyenler ilk görüşte şok olup duruyor, şarkının bitmesini bekliyorlar, bize katkıda bulunup ayrılıyorlar. Çok güzel tepkiler veriyorlar.”

 

Salih Yıldız ile Beyza Küçük

“MÜZİSYENLERİ DEĞERLİ KILIYOR” 

Gitar çalan 19 yaşındaki üniversite öğrencisi arkadaşı Salih Yıldız ile Sanat duraklarının müdavimi olan 21 yaşındaki Beyza Küçük de Ankara Üniversitesi Psikoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisi olduğunu ve liseden beri keman çaldığını belirtti.

Üniversiteye geldiğinden beri metroda keman çaldığını söyleyen Küçük, “Sanat Durağı uygulaması çok güzel bir şey çünkü insanlar genelde metro içinde rastgele bir yerlerde çalıyor. Özellikle metronun içinde çok sıkıntı oluyor ama bu şekilde olması daha hoş, daha düzenli. Hem de müzisyenlere belirli saatlerin verilmesi müzisyenleri daha değerli kılıyor.” açıklamasını yaptı.

Bir gün eser icra ederken kendisini izleyen yabancı uyruklu bir kadının ağladığını anlatan Küçük, “İngilizce konuştu, ‘Ben hayatımda hiç böyle bir şey dinlememiştim.’ dedi. Onu görünce ben de ağladım. Sanırım zor bir dönemden geçiyordu.” ifadelerini kullandı.

Ankara’da doğan 34 yaşındaki lise mezunu Ümit Geleri ise 17 yaşından beri müzikle ilgilendiğini ve 2019’dan beri sokak müzisyenliğiyle geçimini sağladığını kaydetti. AA

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ