Snapchat taciz davasını çözmek için 15 milyon dolar ödeyecek
Snapchat Inc.,kadın çalışanlarına karşı ayrımcılık yaptığı ve iş yerindeki cinsel tacizi önleyemediği için açılan davayı sonuçlandırmaya çalışıyor. Şirket, davayı çözüme ulaştırmak için 15 milyon doları gözden çıkardı.
Popüler mesajlaşma platformu Snapchat, taciz ve ayrımcılık davalarıyla bir süredir dikkat çekiyor.
Şirket, Kaliforniya’daki sivil haklar kurumu tarafından, kadın çalışanlara karşı ayrımcılık yapmak, iş yerinde cinsel tacizi önleyememek ve şikayette bulunan kadınlara misilleme yapmak gibi iddiaların yer aldığı bir davayı sonuçlandırmak için 15 milyon dolar ödeyecek.
Kaliforniya Sivil Haklar Departmanı, Snapchat Inc. ile yapılan anlaşmanın, 2014 ile 2024 yılları arasında Kaliforniya’da şirket için çalışan kadınları kapsadığını duyurdu. Sonunda dava 15 milyon dolar ile çözüme kavuştu.
Yapılan açıklamada, anlaşma ile Santa Monica, California merkezli şirketin maaş ve terfilerde kadın çalışanlara karşı ayrımcılık yaptığı iddiaları üzerine üç yıldan fazla süren bir soruşturmanın çözüme kavuşturulduğu belirtildi.
Yetkililer, uzlaşma parasının büyük kısmının Snapchat Inc.’de ayrımcılığa maruz kalan çalışanlara gideceğini söyledi.
Kaliforniya Sivil Haklar Dairesi Başkanı Kevin Kish, “Snapchat ile yapılan bu anlaşma, tüm çalışanların Amerikan Rüyası için adil bir şansa sahip olduğu Kaliforniya’ya olan ortak bağlılığı gösteriyor. Kadınlar her işte, her iş yerinde ve her sektörde eşit haklara sahiptir” dedi.
İDDİALARI REDDETTİ AMA…
Snapchat Inc., iddialara katılmadığını ancak maliyetli ve uzun davalardan kaçınmak için anlaşmaya karar verdiklerini söyledi. Şirket yaptığı açıklamada, “Snap’te adil ve kapsayıcı bir ortam sürdürme taahhüdümüzü derinden önemsiyoruz ve kadınlara karşı ayrımcılık, taciz veya misilleme sorunlarımız olduğuna inanmıyoruz” dedi.
Sivil Haklar yetkilileri ise “Snapchat Inc., 2015’te 250 çalışana sahipken, 2022’de bu sayı 5 binin üzerine çıktı. Ancak bu büyüme, sıralarını beklemeleri söylenen, terfi başvurusu yapma konusunda aktif olarak cesareti kırılan kadın çalışanlar için kariyerlerinde bir ilerleme anlamına gelmiyordu” diyerek büyümeyle beraber kadınların geri plana atıldığını iddia etti.
Şikayete göre, özellikle Snap’in iş gücünün yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan mühendislik pozisyonlarındaki kadınlar, giriş seviyesi pozisyonlardan kariyerlerinde ilerlemeye çalışırken engellerle karşılaşıyor. Ayrıca erkek yöneticilerin rutin olarak erkek çalışanları daha nitelikli kadınlara göre terfi ettirdiği belirtiliyor: “Kadınlara Snap’te ikinci sınıf vatandaş oldukları hem örtülü hem de açık bir şekilde söylendi.”