Sosyal medya şirketleri artık nefret söylemi politikalarını açıklamak zorunda kalacak
Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, vatandaşları çevrimiçi koruyacak yeni bir yasaya imza attığını duyurdu. Yasa, sosyal medya şirketlerinin …
Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, vatandaşları çevrimiçi koruyacak yeni bir yasaya imza attığını duyurdu. Yasa, sosyal medya şirketlerinin politikalarını ayrıntılı olarak açıklamalarını gerektiriyor.
Kaliforniya Valisi Gavin Newsom salı günü, Kaliforniyalıları çevrimiçi yayılan nefret ve dezenformasyondan korumak için tasarlanmış türünün ilk örneği bir yasa tasarısı imzaladığını duyurdu.
AB 587 ile sosyal ağlarda izin verilen etkinlik türlerini ve kullanıcıya karşı eylemlerle sonuçlanabilecek etkinlikleri tanımlayan bir editoryal politikalar listesi içermesi isteniyor. Yasa ilgili şirketlerin bir gönderiyi kaldırmaktan hesabın askıya alınmasına kadar yapılabilecek her türlü eylemi açıklamalarını da şart koşuyor.
Ayrıca, Facebook ve Twitter gibi şirketleri, önceki çeyrekte “Hizmet Koşulları”nda yapılan herhangi bir değişikliği tam ve ayrıntılı açıklamalarını sunmaya zorluyor. Yeni yasaya göre şirketler, artık değişikliklerin “nefret söylemi veya ırkçılık”, “aşırılık veya radikalleşme”, “dezenformasyon veya yanlış bilgi”, “taciz” ve “dış siyasi müdahale” dahil olmak üzere belirli bir sorun listesiyle ilgili olup olmadığını belirtmeli.
AB 587’yi tanıtan Kaliforniya Meclisi Üyesi Jesse Gabriel, tasarının; teknoloji şirketlerinin kamusal söylemimizi nasıl şekillendirdiklerine ve sosyal medyanın nefret söylemini teşvik etmedeki rolüne ilişkin anlamlı şeffaflık sağlamalarına hizmet edeceğini söyledi.
Ancak herkes bu önlemlerin etkili olacağı veya yasal gereklilikler olması gerektiği konusunda hemfikir değil. Santa Clara Üniversitesi’nden Eric Goldman, yasa tasarısıyla ilgili sayısız sorun olduğunu belirtiyor. Ve hizmet şartlarını tanımlayan bölüme de “sansür tuzağı” adını verdi.