Stresle başa çıkmanın sırrı bağırsaklarda gizli
Yapılan bir çalışma, bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakterilerin stresle mücadelede anahtar olabileceğini öne sürüyor.
Bağırsak sağlığıyla ilgili çalışan ABD’li araştırmacılar, zihinsel sağlık sorunları olmayan 100’den fazla yetişkini incelediler ve onların zihinsel sağlıkları ve dayanıklılıkları hakkında anketler yaptılar.
Daha sonra onları yüksek ve düşük esneklik olarak iki gruba ayrıldılar. Her katılımcıya ayrıca MRI taramaları yapıldı ve grup dışkı örnekleri verdi.
Ekip, stresle başa çıkabilen yüksek dirençli grubun, daha az dirençli olanlara göre daha düşük inflamasyona ve daha güçlü bir bağırsak bariyerine sahip olduğunu buldu. Besinlerin emilmesi ve bağırsaktaki toksinlerin engellenmesi için güçlü bir bariyer gerekiyor.
İlişki beyin ile sindirim sistemi arasındaki doğrudan iletişime dayanıyor. Araştırmacılar, bu bulguların bağırsak bakterilerini kullanabilecek kişiye özel tedavilerin gelmesini sağlayabileceğini söyledi.
UCLA ekibi, herhangi bir akıl sağlığı sorunu tanısı konmamış 116 yetişkini değerlendirdi.
Katılımcıların yaklaşık yüzde 61’i kadın, geri kalanı ise erkekti. Ortalama VKİ yaklaşık 28 idi ve bu aşırı kilolu olarak sınıflandırıldı.
Daha yüksek puanlar daha yüksek dayanıklılık anlamına geliyordu; bu da stresle başa çıkabildikleri ve zorluklara daha iyi yanıt verebildikleri anlamına geliyordu.
Araştırmacılar, yüksek dirençli gruptakilerin daha az endişeli ve depresif olduklarını, yargılamaya daha az eğilimli olduklarını ve daha az dirençli olanlara göre duygularını düzenlemede daha iyi olduklarını buldu.
Ayrıca bu grup, sindirim, bağışıklık, hormon ve sinir sistemi sağlığını düzenleyen bakteri, parazit ve mantar ağı olan daha sağlıklı mikrobiyomlara sahipti.
Araştırmacılar, bu katılımcıların daha az dirençli olanlara kıyasla daha düşük iltihaplanma ve daha güçlü bağırsak bariyerleriyle bağlantılı kimyasalları salgıladıklarını söyledi.
Çalışma, Cleveland Clinic’e göre açlığı, tokluğu, iştahı, sindirimi, metabolizmayı, stresi ve bağışıklığı etkileyen bağırsak-beyin bağlantısı üzerine yapılan son araştırmalara katkıda bulunuyor.