Tek çiçeği koparmanın cezası yüz binlerce lira
Bahar geldi, kırları gezerken Tülüşah, Çan çiçeği, Kum Zambak, Kıyı Sarımsağı, Aydın Ölmez Çiçeği, At Nalı Çiçeği, Endemik Orkide gibi endemik türleri görün, fotoğraflarını çekin. Ama sakın koparmayın! Çünkü bu çiçeklerden tek bir tanesinin koparılması veya zarar verilmesinin cezası 244 bin 315 Türk Lirası.
Baharın gelmesiyle birlikte toprak uyanmaya, kırlarda çiçekler açmaya başladı. Kırlarda, ovalarda, dağ ve deniz kenarındaki kumsallarda çiçek şöleni başladı. Sosyal medyada çiçeklerin içinde paylaşılan fotoğrafların sayısında belirgin artış oldu. Kimi koklarken, kimi kopardığı çiçekle poz verirken; kolluk kuvvetleri ile doğa dostları ise nesli tehlike altında olduğu için ulusal ve uluslararası sözleşmelerle koruma altında olan endemik türlerin zarar görmemesi için nöbet tutmaya başladı. Endemik türlerde tek bir çiçeği koparmanın, zarar vermenin cezasının 244 bin 315 lira olduğunu hatırlatarak, “Bahar geldi, kırları gezerken Tülüşah, Çan çiçeği, Kum Zambak, At Nalı Çiçeği, Endemik Orkide, Kıyı Sarımsağı, Aydın Ölmez Çiçeği gibi endemik türleri görün, fotoğraflarını çekin. Ama sakın koparmayın” uyarısı yaptı.
ENDEMİK TÜRLER İÇİN SEFERBERLİK
Endemik türlerin yoğun olduğu Aydın’ın kırsal kesimleri, Kuşadası’ndaki Milli Parktan İzmir’in Selçuk İlçesi Pamucak sahiline kadar olan bölgede doğal ortamda yetişen At Nalı Çiçeği, Endemik Orkide, Tülüşah, Tüylü Çan çiçeği, Kum Zambak, Kıyı Sarımsağı, Aydın Ölmez Çiçeği gibi endemik türleri korumak için adeta seferberlik ilan edildi. Jandarma Komutanlığı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timleri, Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü Ekipleri, Yerel Yönetimler ile Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) gönüllüleri endemik bitki türlerine sahip çıkmak için hem koruma hem bilgilendirme çalışmalarını hızlandırdı.
“HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR”
Bu türler ile birlikte doğal yaşam alanlarının, doğal zenginliklerin korunması ve geleceğe taşınması için herkese görev düştüğünü söyleyen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Bu gün Tülüşah, Tüylü Çan çiçeği, Kum Zambak, Kıyı Sarımsağı, Aydın Ölmez Çiçeği, At Nalı Çiçeği, Endemik Orkide gibi endemik bir çiçeğe zarar vermenin cezası 245 bin liradır. Bu bitkilere zarar verecek kişilerin bunu mutlaka bilmesi gerekir. Doğa Koruma ve Milli Parklar, Jandarma Çevre ekipleri, yerel yönetimler, eğitim kurumları ve sivil toplum örgütlerinin iş birliği yapması, endemik bitkilerin tanıtılması konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesi gerekir” dedi.