Kelebek Magazin

Telli turnalar 10 yıl sonra ilk kez Muş Ovası’nda görüldü

Kuşların göç yolculuğunda Türkiye’deki önemli duraklardan biri olan Muş Ovası’nda 10 yıl sonra telli turnalar görüntülendi.

Sulak alanları ve zengin florasıyla 400 kuş türünü bünyesinde barındıran Muş Ovası, havanın ısınmasıyla göç yolculuğuna çıkan misafirlerini ağırlamaya başladı.

Farklı türlerden binlerce kuşun konakladığı ovadaki ulusal ve mahalli öneme haiz sulak alanlar, bölgede konaklayan kuşlarla renklendi. 

Koruma ve doğal hayatın devamlılığının sağlanmasına yönelik çalışmalar sayesinde popülasyonun arttığı Muş Ovası’nda 2014’ten bu yana ilk defa telli turnalar görüntülendi. 

Anadolu kültüründe bolluk ve bereketin simgesi olan telli turnaların yanı sıra 50 turna da konaklamak için bölgeyi seçti. 

Telli Turna Doğa Koruma Derneği Başkanı Kasım Avci, uzun yıllardır Muş’taki sulak alanlar ve kuş türleri üzerine araştırma yaptıklarını söyledi.

“ÇOK SEVİNDİRİCİ BİR DURUM”

Avci, “Yılın her döneminde kentteki sazlık ve sulak alanlara gidip türlerin sayımını ve tespitini yapıyoruz. Bu dönem geçmişte yapılan çalışmaların da etkisiyle turnalarımızın artık burada kuluçka dönemini geçirmeye başladıklarını tespit ettik. 3 haftadır belli bir bölgede izleme çalışmasında bulunduğumuz turnaların yerlerinde olup olmadıklarını kontrole geldik. Burada 50’ye yakın turna ve bunların içinde birkaç tane de telli turnaya denk geldik. Bu çok sevindirici bir durum. Turnalar çok ürkek canlılar” dedi.

“KUŞLAR ÜREMELERİNİ BURADA YAPIYOR”

Avci, bitki örtüsünün zenginliğinin de türlerin bölgede yuvalanmalarına, kuluçka dönemlerini geçirmelerine ortam oluşturduğunun altını çizdi. 

Avci, “Etkin kış şartlarından dolayı bazı kuş türlerinin göçünün ekim, kasım ve aralık ayına kadar uzadığını da görüyoruz. Bu kuşlar, kısa süreliğine güneye gidip tekrar geri geliyor. Türlerin büyük çoğunluğu burada üremelerini yapıyor. Şimdiye kadar tam kayıtlarını aldığımız 390 tür bulduk. Hedefimizi 400’ün üzerine çıkmak. Burada kuş türlerinin 400’ün üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu. 

Turnaların Anadolu kültüründe çok önemli bir yerinin olduğunu anlatan Avci, “Muş’ta uzun zamandır turnaları yalnızca göç zamanlarında görebiliyorduk. Ayrıca telli turna da 10 yıldır görünmeyen bir türdü. Bu konuda da vatandaşların daha dikkatli olmaları, kuşları korumaları, rahatsız etmemeleri ve onları ürkütmemeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ