Kelebek Magazin

Türkiye doğalgaz ödemeleri için Rusya’dan erteleme talep etti

Bloomberg haber ajansı kaynaklara dayandırdığı haberinde Türkiye’nin Rusya’ya yapacağı doğalgaz ödemelerinin bir bölümünü 2024’e ertelemek için …

Bloomberg haber ajansı kaynaklara dayandırdığı haberinde Türkiye’nin Rusya’ya yapacağı doğalgaz ödemelerinin bir bölümünü 2024’e ertelemek için görüşmeler gerçekleştirdiğini öne sürdü.

Bloomberg’in konuya yakın kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Türk yetkililer Rusya’dan doğalgaz ödemelerinin bir kısmını ertelemesini istedi. Erteleme talebinin amacı ise yüksek enerji fiyatlarından kaynaklanan ekonomik zararı azaltmaya çalışmak.

Fırat Kozok, Kerim Karakaya ve Çağan Koç imzalı habere göre, BOTAŞ ödemelerin bir kısmını 2024’e ertelemek istiyor. Geçtiğimiz günlerde BOTAŞ’ın yükümlülüklerinin yüzde 25’inin dolar yerine ruble olarak ödemesine izin veren bir anlaşma yapılmıştı.

Kaynaklar, son görüşmelerin herhangi bir anlaşmayla sonuçlanıp sonuçlanmayacağının henüz belli olmadığını söyledi. BOTAŞ ve Gazprom ise konu ile ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi. Haberde ayrıca Türkiye’nin şirkete henüz resmi bir talepte bulunmadığı da aktarıldı.

DIŞ TİCARET AÇIĞI REKOR KIRMIŞTI

Olası bir anlaşma Türkiye’nin büyük ölçüde enerji ticaretinden kaynaklanan rekor dış açığının hafiflemesine yardımcı olabilir. Türkiye’nin ithal enerjiye olan aşırı bağımlılığı hem Türk Lirası hem de bütçe üzerindeki baskıyı artırmıştı.

Türk lirası 2022’de dolar karşısında yüzde 28’den fazla değer kaybederken dış ticaret açığı ağustosta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 159 artarak 11,2 milyar dolara ulaşmıştı. Böylece önceki ay, aylık bazda tarihin en yüksek dış ticaret açığı kaydedildi. Bu açığın büyük çoğunluğu ise enerji kaynaklı oldu.

RUSYA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ İLİŞKİ BELİRLEYİCİ OLACAK

Haberde ayrıca cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna ile kurduğu ilişkilerin Moskova’yı rahatsız ettiği ancak Ankara’nın yine de şu an için Moskova açısından önemli bir ortak olduğu belirtildi. Özellikle batı yaptırımlarının ticaret, seyahat ve yatırım yollarını kapatması da Türkiye’nin Rusya açısından önemini artırdı.

Öte yandan geçtiğimiz ay Erdoğan da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le gaz fiyatları konusunda görüştüğünü ve indirim istediğini aktarmıştı. Erdoğan konu ile ilgili açıklamasında “Konudaki yaklaşımını da bize müspet olarak gerçekleştirirse o zaman zaten ‘nurun ala nur (iyiden iyi)’ olur” dedi.

ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ