Kelebek Magazin

Türkiye’de en sık reçete edilen ilaçlardan birinin kemik hastalığına yol açtığı ortaya çıktı

Türkiye’de özellikle kanser geçmişi olan kişilere ve tiroid hastalarına reçete edilen ‘levotiroksin’ bazlı ilaçlar hakkında dikkat çeken bir araştırma yayınlandı. Johns Hopkins Üniversitesi’nde radyoloji uzmanı Profesör Shadpour Demehri tarafından yapılan açıklamada, ilaçların özellikle yaşlı insanlarda ‘kemik erimesi’ sürecini hızlandırdığı belirtildi.

Türkiye’de birçok kanser hastası ve tiroid problemi yaşayan hastalar için reçete edilen ‘levotiroksin’ bazlı ilaçlar hakkında çarpıcı bir araştırma yayınlandı. 

Çoğu zaman ömür boyunca kullanılması gerekilen ilaçlara yönelik rapor paylaşan Johns Hopkins Üniversitesi, levotiroksin kullanımının yaşlı insanlarda daha fazla kemik kaybının görülmesine neden olduğunu belirtti. 

TÜRKİYE’DE YAYGIN OLARAK KULLANILIYOR 

Araştırmanın detaylarına ilişkin konuşan radyoloji uzmanı ve çalışmanın ortak yazarı Prof. Dr. Shadpour Demehri, ilaçlarda belirtilen tüm yönergelerin takip edildiği durumlarda dahi kemik erimesi vakalarındaki artışın durmadığına dikkat çekti. 

İnsanların boyun bölgesinde bulunan ve kelebek şeklindeki ‘tiroid bezi’ olarak isimlendiren bölgede meydana gelen sağlık sorunları için reçete edilen ilaçlar, Türkiye’de de sıklıkla kullanılmakta. Çalışmanın bir diğer yazarı olan araştırma görevlisi Dr. Elena Ghotbi, yapılan araştırmalar sonucunda İngiltere’de levotiroksin kullanmasına gerek olmamasına rağmen birçok hastaya bu tür ilaçların reçete edildiğini gösterdiğini belirtti. 

Söz konusu ilaçların, yalnızca ihtiyaç sahipleri tarafından kullanılması gerektiğini belirten uzman isim, aksi halde yanlış kullanım nedeniyle tiroid bezlerinin kuruduğunu ve geçmişte ihtiyacı olmayan kişilerin dahi hayat boyunca levotiroksin kullanmaya muhtaç hale geldiğini hatırlattı.

KULLANMADAN ÖNCE MUTLAKA DOKTORUNUZ İLE GÖRÜŞÜN

Daily Mail’de yer alan habere göre; araştırmacılar, ilacı kullanan ve tiroid uyarıcı hormon seviyesi ‘normal’ olan hastalarda kemik kütlesi ve yoğunluk kaybı da yaşandığını belirtmekte. 

Johns Hopkins Üniversitesi’nde endokrinoloji doçenti ve çalışmanın ortak yazarı Dr. Jennifer Mammen, levotiroksin kullanan yetişkinlerin tedavilerini bir doktorla görüşmeleri ve tiroid fonksiyon testlerini düzenli olarak takip etmeleri gerektiğini söyledi. 

‘Bu popülasyonda levotiroksinin olası yan etkilerine karşı tedavi endikasyonlarının gücü tartılarak bir risk-fayda değerlendirmesi yapılmalıdır’ dedi. Araştırmanın tamamı, gelecek hafta Chicago’da düzenlenecek Kuzey Amerika Radyoloji Derneği’nin yıllık toplantısında sunulacak. 

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ