Türkiye’nin Ukrayna’ya silah satışı verilerine sansür
SÖZCÜ’nün geçen ayki “Türkiye’nin Ukrayna’ya silah ihracatı 30 kat arttı” haberinin ardından TİM verileri sansürledi. Hükümetin TİM’e “Ukrayna’ya …
SÖZCÜ’nün geçen ayki “Türkiye’nin Ukrayna’ya silah ihracatı 30 kat arttı” haberinin ardından TİM verileri sansürledi. Hükümetin TİM’e “Ukrayna’ya silah ihracatı haberleri diplomatik sorun yaratıyor, verileri kaldırın” dediği öğrenildi.
Tüm dünyanın gözleri Ukrayna’daki savaşa çevrilmişken, Türkiye’nin bu ülkeye silah ihracatında 2022’nin ilk çeyreğinde kaydedilen artış dikkat çekmişti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin Ukrayna’ya savunma sanayi ihracatı, 2022’nin ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 30 kat artışla 1,9 milyon dolardan 59,1 milyon dolara yükselmiş, konu Sozcu.com.tr’nin yanı sıra Reuters tarafından da haberleştirilmişti.
Bu haberlerin ardından TİM’den sansür geldi. TİM, nisan ayında ülkelere göre savunma sanayi ihracatı verilerini yayımlamadı ve geçmiş yılların verilerini de kaldırdı.
‘DİPLOMATİK SORUN YARATIYOR’
Sozcu.com.tr’ye konuşan TİM kaynakları, Ukrayna’ya silah ihracatı haberlerinin diplomatik sorun yarattığı hükümetin kendilerinden bu verilerin kaldırılmasını istediğini aktardı.
Öte yandan, geçen senenin ilk dört ayında 949 milyon dolar olan Türkiye’nin toplam savunma ve havacılık sanayi ihracatı, 2022’nin aynı döneminde yüzde 42’lik artışla 1 milyar 351 milyon dolara yükseldi.
ŞUBATTA SIÇRAMIŞTI
Türkiye’nin Ukrayna’ya silah ihracatının 58 milyon dolarla çok büyük bölümünün şubat ayında yapıldığı kayıtlarda yer almıştı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali 24 Şubat’ta başlamıştı.
Reuters, söz konusu artışı bugün “Ukrayna’nın Türkiye’den savunma ithalatı ilk çeyrekte 30 kat arttı” başlığıyla dünyaya duyurmuştu.
BAYKAR’DAN SİHA ALDILAR
Ukrayna’nın son yıllarda Türk Baykar şirketinden 20 adet TB2 adlı silahlı insansız hava aracı satın aldığını ve 27 Ocak 2022 tarihinde 16 adet daha sipariş verdiğini aktaran Reuters, bu siparişlerin ilk bölümünün mart ayının ilk yarısında teslim edildiğini hatırlatmıştı.
Ankara ile Kiev arasında savunma alanında uzun süredir iş birliği olduğuna işaret eden Reuters, Ankara’nın aynı zamanda Rusya ile de iyi ilişkileri olduğunu ve iki ülke arasında arabulucu olmayı önerdiğini vurgulamıştı.
Türkiye’nin bir yandan Ukrayna’ya İHA satarken, bir yandan da Moskova’ya karşı uygulanan yaptırımlara katılmadığını aktaran Reuters, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birçok kez Rusya’yı Ukrayna işgali nedeniyle eleştirdiğini ancak Rus mevkidaşı Putin ile iletişim kanallarının açık kalmasını istediğini yazdı.
ABD İLK SIRADA
Türkiye’nin 2021 yılında savunma sanayi ihracatında ilk sırada, 1 milyar 127 milyon dolarla ABD yer alırken, 202 milyon dolarla Azerbaycan ikinci, 180 milyon dolarla Katar üçüncü, 161,5 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri dördüncü, 160 milyon dolarla Fas beşinci, 155 milyon dolarla Almanya altıncı, 126 milyon dolarla Etiyopya yedinci olmuştu. Ukrayna sekizinci sırada yer almıştı.
Türkiye’nin Ukrayna’ya savunma sanayi ihracatı, 2021’de önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 558 oranında artışla 18,9 milyon dolardan 124,3 milyon dolara yükselmişti.