Ultra işlenmiş gıdalar ve tip 2 diyabet arasında ilişki kuruldu
Yapılan bir araştırma, binlerce ultra işlenmiş gıdada (UPF) gizlenen yaygın katkı maddelerinin tip 2 diyabet riskini artırabileceğini öne sürüyor.
Fransız bilim insanları, araştırma için 100 binden fazla yetişkinin diyetini analiz etti. Çalışmada, çok sayıda emülgatör tüketen yetişkinlerin tip 2 diyabete yakalanma olasılığının yüzde 15’e kadar daha fazla olduğu ortaya çıktı.
Katkı maddesi yüklü gıdalar uzun süredir riskleri nedeniyle kötüleniyor; hatta bazı uzmanlar UPF’lerin diyetlerden çıkarılmasını bile talep ediyor.
Fransız Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü’nün araştırmasına katılan 104.000 Fransız yetişkine, farklı emülgatör gruplarının günlük ortalama alımları dahil olmak üzere beslenme alışkanlıkları, kişisel tıbbi geçmişleri ve fiziksel aktivite düzeyleri hakkında sorular soruldu.
Ortalama yedi yıllık takip sonucunda 1.056 gönüllüye tip 2 diyabet tanısı konuldu.
Obezite ve sigara gibi diğer risk faktörlerini de hesaba katan araştırmacılar, yedi grup emülgatörün tip 2 diyabetle bağlantılı olduğunu söyledi.
BU YİYECEKLERDE BULUNUYOR
Paketli ve dilimli jambon, konserve çorbalar ve kek karışımlarında bulunan her 500 mg tripotasyum fosfatın (E340) günlük olarak yüzde 15 oranında artan riskle bağlantılı olduğu görüldü. Guar zamkı (E412) ve ksantan zamkında (E415) da yüksek oranlar çıktı. Bunlar da süzme peynirde ve salata soslarında bulunabilirler.
Lancet Diabetes and Endocrinology’de yazan araştırmacılar, çalışmanın “emülgatörler de dahil olmak üzere çeşitli gıda katkı maddelerinin kabul edilebilir günlük alım miktarlarına ilişkin endişeleri” artırdığını söyledi.
Ancak kimi eleştirmenler de, yayınlanan bulguların yalnızca gözlemsel olduğunu ve bilimsel olmadığını öne sürdüler.