Uzmanı uyardı: Bu meslekler yok olacak
Doç. Dr. Dicle Yurdakul, yapay zekanın iş dünyasında köklü değişimlere yol açabileceğini ve bazı mesleklerin tamamen ortadan kalkabileceğini söyledi. Gelecekte hangi mesleklerin ayakta kalabileceğine dair önemli ipuçları sunan bu görüşler, ebeveynlere çocuklarını geleceğin kalıcı mesleklerine yönlendirme konusunda da rehberlik ediyor.
Doç. Dr. Dicle Yurdakul, yapay zekânın günlük hayattaki yerini anlattı. Montaj hatlarında insan gücünün yerini makinelerin aldığını belirten Doç. Dr. Yurdakul, “Otomasyon arttıkça, daha karmaşık işleri de yapabilen yapay zekâ ve algoritma yüklü robotlar, üretim sektöründe insan gücünü giderek azaltıyor. Benzer bir durum çağrı merkezlerinde de yaşanıyor; standart sorulara yanıt veren chatbotlar, müşteri temsilcilerinin işlerini üstlenmeye başladı” dedi.
Veri girişi ve işlemeye yönelik işlerde de yapay zekânın hakimiyetini artırdığına değinen Yurdakul, “Örneğin, bir muhasebeci veya finans çalışanının yerine veri analizi yapan algoritmalar, veri işlemesini hızlandırabiliyor. Bu durumda rutin işlerin dışında, yaratıcı alanlar insanların elinde kalacak gibi görünüyor, ancak bu da kesin bir tahmin değil. Üretken yapay zekâ da artık resim, şiir, video ve müzik gibi yaratıcı içerikler üretebiliyor” diye konuştu.
‘İNSAN DOKUNUŞU GEREKTİREN İŞLER, MESLEKLER HALA ELİMİZDE’
İnsani dokunuş gerektiren mesleklerin yapay zekâya devredilmesinin zor olduğunu söyleyen Doç. Dr. Yurdakul, “Liderlik, motivasyon, psikolojik danışmanlık gibi duygusal zekâ gerektiren ve birebir temas kurulan meslekler yapay zekânın alanına girmesi beklenmeyen alanlar. Sağlık sektöründe de benzer bir durumun söz konusu.
Hasta bakıcı ve hemşire gibi mesleklerde empati ve duygu bağlamı ön planda olduğu için bu işlerin insanlar tarafından yapılmaya devam edeceği görüşünde. Yapay zekâya işinizle ilgili bir soru sorabilirsiniz. Size hangi kararın daha doğru olduğuna dair mantıklı bir açıklama verebilir ama liderlik etmek, motive etmek gibi yetenekleri yok. Dolayısıyla insan dokunuşu gerektiren işler, meslekler bizim elimizde kalmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.
‘YAPAY ZEKANIN GELİŞİM HIZI TAHMİNLERİ AŞIYOR’
Yapay zekanın gelişim hızı düşünüldüğünde bunun daha ne kadar devam edeceğini tahmin etmenin de zor olduğunu anlatan Yurdakul, “5 yıl içerisinde gerçekleşeceğini öngördüğüm bir teknolojik gelişme, yapay zekâ gelişmesi 6 ay içerisinde karşıma gelebiliyor. Ortalamada 3 senelik sapmalar var öngörülerimizde. Yani 3 sene içinde gerçekleşeceğini düşündüğüm bir şey yarın karşıma çıkabiliyor.
Haliyle benim mesleğim tamamen güvende, mesleğim kesinlikle elimden alınamaz gibi bir düşünce isabetli olmayacaktır. İşlerimizi kendimizi, becerilerimizi, geleceğimizi ve hayatımızı yapay zeka ile nasıl güçlendirebiliriz buna bakmalıyız. Gelecekte mesleklerin tamamen güvende olduğunu varsaymak yanıltıcı. Bu nedenle, mesleki becerilerimizi ve iş alanlarımızı yapay zekâ ile güçlendirerek geleceğe hazırlıklı olmalıyız” dedi.