Uzmanlar uyardı:Hamileyken kahve içilir mi? Anne karnındaki bebekler DEHB olabilir mi?
Norveç’te 1999 ve 2008 yıllarında 54 binden fazla hamile anne ve doğan çocuklarının gelişimini analiz edildi. Bebeklerde doğum sonrası DEHB’e yol açtığı iddia edilen kafein tüketimine ilişkin gerçekler ortaya çıktı.
Norveç’te 1999 ve 2008 yıllarında 54 binden fazla hamile anne ve doğan çocuklarının gelişimini analiz edildi. Bebeklerde doğum sonrası DEHB’e yol açtığı iddia edilen kafein tüketimine ilişkin gerçekler ortaya çıktı.
Fazla kafein tüketimi belirli rahatsızlıklara neden olduğu bilinse de hamilelerin de kahve tüketimi konusunda yapılan araştırmalarda çarpıcı bilgiler ortaya çıktı.
KAHVE DEHB’E YOL AÇMIYOR
Bilim insanları hamlelikte kahve içmenin bebeklerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna (DEHB) yol açmadığını belirtti.
Yapılan bazı araştırmalarda, gebelik dönemindeki annelerin kafein tüketiminde bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkilemek gibi bazı sorunlara yol açabileceği değerlendirilmişti.
YILLAR SÜREN ARAŞTIRMA GERÇEĞİ KANITLADI
Araştırmacılar gebelik döneminde kahve tüketiminin otizm ve DEHB gibi nörogelişimsel sorunlara yol açabileceğinin kesin olmadığını söylüyor. Uluslararası araştırmalarda ise Psycholoical Medicine adlı dergide yayınlanan bir makalede 58 bin 694 anne ve çocukların verileri analiz edildi. Yapılan çalışmalarda 1999 ve 2008 yılında Norveç’te doğan bütün gebe kadınlara açık olduğu belirtildi.
Gebelik durumunda kahve içen annelerin çocukları 6 aydan 8 yaşına kadar nörogelişim durumları incelendi. Çocukların iletişim sorunları, motor ve dil becerileri üzerinde incelemeler yapan ekip, anne ve çocuk arasındaki genleri inceledi ve kahvenin etkilerini bulmaya yoğunlaştı.
Ancak yapılan araştırmada kahve içmenin yanı sıra, alkol tüketimi, eğitim düzeyi, gelir seviyesi gibi yaşam tarzları da göz önünde bulundurulduğunda veriler değişti. Bilim adamları annenin kafein tüketiminin çocuklarda olası bir DEHB görülmesi arasında doğrudan bir ilişki bulamadı.
DÜŞÜK RİSKİ VE ÖLÜ DOĞUMA NEDEN OLUYOR
İnceleme sonrasında makalede, “Sonuçlarımız, annenin kahve tüketiminin bebeğin nörogelişimsel bozuklukları üzerinde nedensel bir etki yarattığına dair çok az kanıt sunuyor” dedi.
King’s College London ise çalışmaya ilişkin, “Bu iyi bir çalışma ve kafein alımının önemli bir endişe kaynağı olmadığına dair büyük bir güven veriyor” diyerek, ”Kafeinin tamamen güvenli olduğunu öne sürmese de kafein tüketimiyle ilgili kötü sonuçları başka şeylerin açıklayabileceğine işaret ediyor.” denildi.
Newsweek’e konuşan Andrew Shennan, hamileyken kafein tüketiminin tamamen zararsız olmadığını belirterek, bazı bebeklerin küçük doğması, ölü doğması veya düşük riski ile kafeinin bağlantılı olduğunu ifade etti.
Annelerin kafein tüketimini sınırlamaları gerektiğini 200 miligramdan fazla tüketilmemesini tavsiye ediyor.