Kelebek Magazin

Uzmanlardan korkutucu uyarı: Antibiyotiğe dirençli süper mikroplara dikkat

Yapılan bir araştırma, kedi ve köpeklerin ölümcül, antibiyotiğe dirençli süper mikroplar barındırdıklarını ve bunları sahiplerine bulaştırabileceklerini öne sürüyor.

Portekiz’deki Lizbon Üniversitesi’nden bilim insanları, bakterilerin, evcil hayvanlarla sağlıklı insanlar arasında sarılma, dokunma, öpme ve dışkılara dokunma yoluyla yayılabileceği konusunda uyarıyor.

Sahiplerin, evcil hayvanlarına dokunduktan veya atıklarını temizledikten sonra ellerini yıkamaları ve hasta hayvanları tek bir odada izole etmeleri gerektiğini eklediler.

Bilim insanları, Birleşik Krallık ve Portekiz’deki kedi, köpek ve sahiplerinden alınan dışkı ve idrar örneklerini ve deri örneklerini analiz ettikten sonra uyarıyı yayınladı.

Birçoğunun eşleşen bakteri türleriyle enfekte olduğunun tespit edilmesi, bakterilerin evcil hayvanlarda “dirençli” olarak hareket edebileceği endişelerini artırdı.

İNSANLARLA ARASINDA TEMAS GÖRÜLDÜ

Araştırmacılar, yaygın olarak kullanılan antibiyotiklere dirençli, E. coli ve Klebsiella pneumoniae’yi içeren geniş bir bakteri ailesi olan Enterobakterleri aradılar.

Araştırma, Portekiz’deki 43 haneden 5 kedi, 38 köpek ve 78 insanı, Birleşik Krallık’taki 22 haneden 22 köpek ve 56 insanı içeriyordu.

Evcil hayvanların hepsinde cilt ve yumuşak doku enfeksiyonları (SSTI) veya idrar yolu enfeksiyonları (İYE) vardı ve tüm insanlar sağlıklıydı.

Portekiz’de biri kedili, dördü köpekli beş evde, hem evcil hayvan hem de sahibi aynı Enterobacterales türlerini taşıyordu, bu da virüsün evcil hayvan ile sahibi arasında geçtiğini gösteriyor.

Bu beş evden birinde, bir köpek ve sahibinde aynı antibiyotiğe dirençli Klebsiella pneumoniae türü vardı.

Konuyla ilgili açıklama yapan baş araştırmacı Juliana Menezes, “Bulgularımız, evcil hayvan sahibi hanelerin antibiyotik direnci seviyelerini izleyen ulusal programlara dahil edilmesinin öneminin altını çiziyor.”

“Evcil hayvanlardaki direnç hakkında daha fazla bilgi edinmek, hem hayvan hem de insan sağlığını korumaya yönelik bilinçli ve hedefe yönelik müdahalelerin geliştirilmesine yardımcı olacaktır.” dedi.

EN BÜYÜK HALK SAĞLIĞI TEHDİTLERİNDEN BİRİ

Dünya Sağlık Örgütü antibiyotik direncini insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olarak sınıflandırıyor.

İlaca dirençli enfeksiyonlar halihazırda dünya çapında yılda 1,2 milyondan fazla insanı öldürüyor ve herhangi bir önlem alınmazsa bu rakamın 2050 yılına kadar 10 milyona çıkması bekleniyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ