Yaşlanmayı durdurduğunu iddia etmişti… Bilim dünyası Dr. David Sinclair’i topa tuttu
Son yıllarda yaşlanmayı tersine çevirmek; genç kalmak üzerine yaptığı çalışmalarla sık sık gündeme gelen Dr. David Sinclair meslektaşları tarafından adeta topa tutuluyor.
Bilim dünyasının peşini bırakmadığı konulardan biri de genç kalmak. Uzmanlar sık sık yaptıkları araştırmalarla sağlık açısından hangi besinlerin, egzersizlerin iyi geldiğini, uyku düzeninin nasıl olması gerektiğini duyursalar da hâlâ bu konudaki çalışmalar devam ediyor.
Harvard’dan Dr. David Sinclair de yaptığı araştırmalarla “genç kalmanın” gözde isimlerinden biri. Ancak uzun ömür araştırmacısı, yaşlanmayı tersine çevirdiğini iddia ettiği için tepkiyle karşı karşıya. Bilim insanları Dr. Sinclair’in bu konudaki iddialarını çok ileri götürdüğünü belirtiyor.
MESLEKTAŞLARI İTİRAZ ETTİ
Sinclair, yaşlanmanın etkilerini tersine çevirmeye odaklanan birkaç biyoteknoloji şirketi kurdu, araştırmalarıyla beğeni topladı ve verdiği yaşam tarzı ipuçlarına güvenen bir hayran kitlesi de oluşturdu. Zaman zaman yaptığı araştırmaların yeterli kanıtlarla desteklenmediğini söylendi ve sonunda geçtiğimiz aylarda meslektaşlarının itirazları basında geniş yer aldı.
Tartışma, 29 Şubat’ta Sinclair’in şirketi Animal Biosciences’ın bir basın açıklaması yayınlamasıyla başladı. Newsweek’in haberine göre Sinclair, “Yıllarca süren ortak araştırma ve klinik denemelerden sonra köpeklerde yaşlanmayı tersine çevirdiği kanıtlanmış ilk takviyeyi geliştiren NCSU ve Animal Biosciences ekipleriyle gurur duyuyorum” dedi.
VERİLER İYİ OLMADIĞI HALDE SATIŞ YAPTI
Ancak bilim insanları bu iddiaya itiraz etmek için harekete geçti. Dr. Nir Barzilai, “Veriler iyi değil ve sonra bunu satıyorsunuz. Satış çok ileri bir adım” diyerek Sinclair’i eleştirdi. Bu arada onlarca bilim insanının, Sinclair’in kurucu ortağı olduğu ve başkanlığını yaptığı, kâr amacı gütmeyen “Sağlık ve Yaşam Boyu Araştırma Akademisi”nden istifa etmesi de dikkat çeken bir diğer gelişme oldu.
İstifa edenler arasında yer alan biyolog Dr. Matt Kaeberlein, X’te Sinclair’i sert bir şekilde eleştirerek şu satırlara yer verdi: “Bilimde sahtekarlığın, kimsenin şaşırmayacağı kadar normalleştirildiği bir noktaya gelmiş olmasını son derece üzücü buluyorum. Harvardlı bir profesör basın açıklamasında evcil hayvan sahiplerine sattığı bir ürünün köpeklerde yaşlanmayı tersine çevirdiğini yalan bir şekilde ilan ediyor.”
Sinclair’in mart ayında Akademi’den istifa ettiğini bildirildi. Animal Biosciences, “tersine yaşlanma” iddiasını geri alan bir basın bülteni yayınladı. Ancak bu alandaki bilim insanları sorunun çok daha temel olduğunu söylüyor: “Yaşlanmayı tersine çevirmenin, hatta ölçmenin hiçbir yolu yok.”
“YAŞLANMANIN BİR STANDARDI YOK”
Ulusal Yaşlanma Enstitüsü’ne göre normal yaşlanmanın bir standardı yok. Yaşlanma şekli kişiden kişiye tamamen farklılık gösteriyor.
Ayrıca uzun ömür tıbbını standartlaştırmak; kardiyoloji veya nöroloji gibi resmi bir alan olarak tanınmasını sağlamak da yıllar alabilir. Singapur Ulusal Üniversitesi’nden Andrea Maier, “Bu yeni bir alan. Kendimizi organize etmeliyiz; standartlar koymalıyız” diyor.
Tüm bu tartışmalara rağmen yaşlanmayı tersine çevirmek, genç kalmak; yine de milyarlarca dolarlık yatırımlar almaya devam ediyor. Uzun ömür üzerine oluşturulan girişimler 2022’de 5,2 milyar dolardan fazla küresel yatırım aldı. Jeff Bezos ve Peter Thiel gibi dünyanın en zengin yöneticileri tarafından desteklenen girişimler zaman zaman dünya basınının da ilgi odağı oldu.