Kelebek Magazin

Yeni keşfedilen bir canlı türü evrime ışık tutabilir

Çin’deki bir sualtı mağarasında, bilim insanlarının evrimle ilgili gizemlere cevap verebileceğini iddia ettiği pembemsi, gözsüz bir canlı keşfedildi.

Araştırmacılar, Çin’deki Wujiang Nehri’nin yer altı akıntılarının derinliklerinde yaşayan, gözleri derisinin altında siyah noktalar gibi görünen, kör olan yeni bir mağara balığı türünü duyurdu.

Ekip söz konusu canlının, “evrimsel çalışmalar için istisnai durumlar” sunabileceğini kaydederken mağara balıklarına Guiyang Bıyıklı Altın Çizgili (teknik adıyla Sinocyclocheilus Guiyang) adını verdi.

Guizhou’nun güneyindeki Pearl Nehri Havzasında yaşayan 66 kadar Sinocyclocheilus balık türü bulundu, ancak Guizhou’nun Yangtze Nehri Havzasında ve yerel Wujiang Nehri kolunda yalnızca altı tür bulundu.

Balık araştırma ekibi, Wujiang sisteminin geniş nehir mağaralarında daha keşfedilmemiş nice balıkların bulunacağını düşünüyor.

Merkezi Guizhou Eyaletindeki bu Wujiang Nehri Sisteminin jeolojisi, esas olarak, güney-orta Çin’in bu bölgesinde drenajlar ve obruklar oluşturan suda kolayca çözünen, ‘karst’ olarak bilinen kireçtaşı ve diğer karbonat kayalarından oluşur.

Söz konusu canlı yaklaşık 12 cm uzunluğa kadar büyüyor. Araştırmacılar, Sinocyclocheilus türlerinde uzun bıyıkların yaygın olduğunu, çünkü “uzun bıyıkların su akışını daha iyi tespit ettiğini ve kalıcı karanlık ve yiyecek kıtlığıyla işaretlenen yeraltı su sistemlerinde yiyecek aramaya yardımcı olduğunu” yazdı.

Şu anda, bu Guiyang mağara balığının neden bu daha uzun, daha kullanışlı bıyıklarla evrimleşmediği ya da neden diğer mağara balığı kuzenlerinde görülen kafasında “boynuz benzeri” bir yapının eksik olduğu hâlâ gizemini koruyor.

ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ