Zengine 91.6, çiftçiye 6.4, esnafa 2.5 milyar
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bankada parası olan zenginlere 91.6 milyar TL aktardıklarını, çiftçi ve esnafa faiz desteği olarak ise …
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bankada parası olan zenginlere 91.6 milyar TL aktardıklarını, çiftçi ve esnafa faiz desteği olarak ise sırasıyla 6.3 milyar ve 2.5 milyar verdiklerini bildirdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bankalarda parası olan zenginlere Merkez Bankası hariç, sadece bütçeden ödenen kur garantisi parasının 91.6 milyar liraya yükseldiğini açıkladı.
Nebati, bu dönemde çiftçiye faiz desteği olarak 6.4 milyar TL, esnafa ise 2.5 milyar lira ödeme yaptıklarını söyledi.
Nebati, yoksulların elektrik ve doğalgaz faturalarına yardım için ödedikleri paranın ise 4.3 milyar lira olduğunu bildirdi.
Türkiye ekonomisine ilişkin pembe bir tablo çizen Nebati’nin AB ülkelerinde enflasyonun yükseldiğini, satınalma gücünün azaldığını söylemesi dikkat çekti.
2,3 MİLYON MEVDUAT SAHİBİNE 91,6 MİLYON TL
Nureddin Nebati, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçesini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunumunda kur korumalı mevduat hesabı nedeniyle 2.3 milyon mevduat sahibine hazine kaynaklarından 91.6 milyon lira ödediklerini söyledi.
Ancak Merkez Bankası’nın ödediği miktarı açıklamayan Nebati bankalarda varlıklı kesimlere ait garantili mevduat tutarının 1.5 trilyon lira olduğunu bildirdi.
Nebati, parası kur korumada olan mevduat sahiplerinin yüzde 70’inin hesabını vade sonunda yenilediğini, yüzde 30’unun ise ayrıldığını belirtti.
ÇİFTÇİYE 6.4, ESNAFA 2.5 MİLYAR TL
Bakan Nebati, bankada parası olanlara bütçeden 91.6 milyar lira ödediklerini belirtirken Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi kullanan çiftçilere faiz desteği olarak 6.4 milyar lira verdiklerini, bu tutarın yıl sonuna kadar 10.5 milyar liraya ulaşmasını beklediklerini söyledi.
Nebati, Halkbank’tan kredi kullanan esnafa ise faiz desteği olarak 2.5 milyar lira verdiklerini anlattı.
ELEKTRİĞE 2.5, DOĞALGAZA 1.8 MİLYAR
Nebati, dar gelirli 2.1 milyon hanenin elektrik faturalarına destek sağladıklarını, bu sayıyı gelecek yıl 4 milyona çıkararak 4.8 milyar lira destek sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Buna göre bu yıl elektrik desteğinin 2.5 milyar lira olması bekleniyor.
Doğalgazda da 331 haneye yıllık 900 TL ila 2 bin 500 TL arasında fatura desteği verdiklerini belirten Nebati, gelecek yıl dar gelirlilerin doğalgaz faturalarına destek için 1.8 milyar lira kaynak ayırdıklarını söyledi.
ELEKTRİK FATURANIZI 2, DOĞALGAZ FATURANIZI 5’LE ÇARPIN
Bakan Nebati, elektrik ve doğalgaz desteğiyle ilgili çarpıcı bir örnek de verdi.
Nebati, “Maliyeti 300 TL olan bir elektrik sarfiyatının vatandaşımıza faturalanan kısmı sadece 150 TL’dir. Kalan 150 TL’si ise sübvanse edilmektedir. Doğalgaz içinse bu tutarlar daha çarpıcı olup maliyeti 500 TL olan gaz tüketiminin sadece 100 TL’si vatandaşımıza fatura olarak yansırken, 400 TL’lik büyük kısmını devletimiz karşılamaktadır” dedi.
VATANDAŞIN SIKINTILARINI FARKINDAYIZ
Bakan Nebati, AB ülkelerinde enflasyonun yükseldiğini, satınalma gücünün azaldığını belirtirken, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artan hayat pahalılığı nedeniyle vatandaşlarımızın karşılaştığı sıkıntıların elbette farkındayız” dedi.
SİZ ACI ÇEKİYOR MUSUNUZ SAYIN BAKAN!
Komisyonda konuşan HDP Milletvekili Garo Paylan, Bakan Nebati’ye, “Ya halkı ezen bu programı durdurun ya da baskı altındaysanız istifa edin” çağrısında bulundu.
Uygulanan programın zenginleri daha zengin yoksulları daha yoksul yaptığını belirten Paylan, şöyle dedi.
“Zenginlerin gözü ışıl ışıl, ama yoksulların gözündeki ışığı söndürdünüz Sayın Bakan. Bütçede kaynak yok diyorsunuz ama zengine 300 milyar lira aktardınız. Çocuklarımız beslenemediği için gelişim bozuklukları gösteriyor. Dar gelirli aileler bulgurla makarnayla ayakta kalmaya çalışıyor. Vicdansız bir ekonomi uyguluyorsunuz Sayın Bakan.
Ben sizi vicdanlı biri bilirdim. Bu nasıl vicdan? 1 evde 4 kişi çalışsa yoksulluk sınırını geçemiyor. Bakanın gözündeki ışık kimi aydınlatmış kimi karartmış? Bindiğiniz lüks Mercedese olan talep 10 kat artmış. 6 ay sıra var. Zengin lüks araba kuyruğunda, yoksul çorba içemiyor. Vicdanınız kurumuş. Bu sistemin acı verici olacağını biliyorduk diyorsunuz. Sayın Bakan siz acı çekiyor musunuz?
Acıyı yüzde 90 çekiyor, sefayı yüzde 1 sürüyor. TÜİK’e enflasyonu düşük açıklatarak emek hırsızlığı, alım gücü hırsızlığı yapıyorsunuz. Enflasyonu düşük açıkladığınız için her bir emekliden ortalama 5 bin lira, toplamda 750 milyar lira çalıyorsunuz. Memurun alım gücünden 1.4 trilyon lira çaldınız. Özel sektörde patronlar trilyonları çalıyor.”
Tablo: Zengine, çiftçiye, esnafa yoksula bu yardımlar yapılıyor.